60 let s námi

V sobotu 18. května si Základní škola Velké Hoštice připomněla významné jubileum, a to 60 let od otevření nové budovy školy.

Oslavy, kterým předcházely celoroční přípravy, plánování, žákovské výstupy a nacvičování na akademii, byly velkolepé.

Akce započala v 9:00, kdy návštěvníci vstoupili do „otevřené školy“. V dobově vyzdobeném vestibulu čekalo na dámy milé překvapení v podobě karafiátu, dále pak výstava fotografií zachycujících historii školy či ručně psaná kronika.

 

Jedním z mimořádných počinů tohoto dne byla filmová projekce zdigitalizovaných 8 mm filmů z archívu školy a pana Rudolfa Jatzka, která zachycuje slavnostní otevření školy v roce 1963, návštěvu kubánského velvyslance v roce 1982 a oslavu 20. výročí založení školy v roce 1983. Tuto projekci obohatili svými vzpomínkami přítomní pamětníci či bývalé pedagožky školy, které se zmíněných historických událostí samy zúčastnily.

 

Den se nesl v duchu vzpomínání, porovnávání podoby dnešní školy, dnešní výuky s tou minulou. Ve všech třídách byl připraven tematicky zaměřený program. Návštěvnici měli možnost prohlédnout si fotogalerie z akcí školy, výletů, adaptačních kurzů, fotografie absolventů, staré i nové vyučovací pomůcky, retro hry, hračky a oděvy. Dokonce byly k vidění ukázky moderních výukových programů či vědomostní kvízy, které si přítomní hosté s nadšením zkoušeli.

 

Celodenní maraton zakončila očekávaná školní akademie, kde děti s obrovským nasazením předvedly svá zdařilá vystoupení. Před zcela zaplněnou tělocvičnou prezentovaly svá čísla, která pečlivě trénovaly již několik měsíců dopředu. K vidění byla spousta tanečních a pěveckých vystoupení, ale i recitace z dob minulých či divadelní scénka v prajštině.

 

Den oslav byl sice organizačně náročný, přesto zdařilý, což potvrzují reference rodičů, prarodičů a bývalých žáků či zaměstnanců, kteří přišli zavzpomínat. Děkujeme.