Den Země spojuje… navzdory nepříznivému počasí

Hlavním poselstvím Dne Země je podpora a ochrana přírody. Ve Velkých Hošticích měl tento den jednu významnou přidanou hodnotu – spojenectví. Na organizaci se podílela obec Velké Hoštice s obecními spolky, naší základní školou a Slezským gymnáziem v Opavě. Stalo se tak 20. 4. 2024, v den, kdy počasí nepřálo.

Všechny zúčastněné složky se zapojily s velkým zápalem. Přípravy probíhaly několik týdnů a byly dokončeny v ranních hodinách dne konání. Jsme velmi potěšeni, že jsme se jako škola mohli zapojit do akce organizované obcí, konkr. Komisí životního prostředí. Jmenovitě předsedou Jiřím Štěbrou a členem Mgr. Denisem Urbanským.

A jak konkrétně se zapojila naše škola? Nechala přistavit kontejner na sběr starého a papíru a žáci ho vyzdobili ekologickými transparenty. Dále učitelé a žáci připravili stanoviště v prostorách zámku, kde si návštěvníci mohli vyzkoušet mikroskopování, prohlédnout si přírodniny, žákovské výstupy s ekologickou tématikou, obtisknout dlaň a zavázat se tak šetrnějšímu chování k přírodě, nebo si projít ekologickou poznávačku. Ve venkovních prostorách čekala na návštěvníky naučná stezka stromů zámeckého parku.

Věříme, že se ze Dne Země stane každoroční tradice a naše škola její neoddělitelnou součástí.