Pohádková noc s H. CH. Andersenem

Letos připadl termín tradiční akce Noc s Andersenem na pátek 22. března. Děti, které se už velmi těšily, dorazily v 17 hodin vybavené vším, co by mohly při svém nočním školním dobrodružství potřebovat.

Ve škole je přivítala Sněhová královna a děti si vybalily věci a připravily si pelíšky. Potom Sněhová královna pozvala děti do své říše a pověděla jim, co všechno si pro malé odvážlivce připravila. Děti dostaly první úkol. Pustily se do hledání indicií a zachránily Pohádkovou říši tím, že opravily všechny popletené názvy pohádek.

Letošní Noc s Andersenem byla věnována vzpomínce na spisovatele dětských knih Eduarda Petišku, který by letos oslavil 100. narozeniny. Děti se seznámily také s tvorbou spisovatele a ilustrátora Petra Síse, který letos oslaví 75 let. Dalším významným jubilantem je nakladatelství Albatros, které už vydává celých 75 let a děti ho důvěrně znají. Děti si mohly prohlédnout knihy všech zmíněných jubilantů a zjistit tak, že některé Petiškovy knihy zdobí knihovničky jejich rodičů a prarodičů.

To už se ale děti přenesly do prostředí půdy plné léčivých rostlinek a přišla první návštěva – bylinková babička. Postava z knihy Bylinková babička od Lucie Hlavinkové. Bylinková babička si s dětmi povídala o moci bylinek, s jejichž pomocí zahání všechny bolístky svých vnoučátek a také dětem přečetla úryvek ze „své“ knihy. Nakonec si děti s bylinkovou babičkou vyrobily voňavý dáreček v podobě levandulového pytlíčku, který si vlastnoručně nazdobily.

Druhá návštěva už byla mnohem tajemnější. Ukázalo se, že do místnosti osvětlené jen světlem petrolejové lampy usedl sám Hans Christian Andersen. Děti se ho mohly ptát a postupně se tak dozvídaly více o Dánsku, o dětství a životě slavného spisovatele, ale také o jeho době, kdy se žilo úplně jinak, než jak žijí životy dnešní děti.

Potom následovala, tolik očekávaná, noční stezka po škole. Děti projevily velkou odvahu a všichni nakonec došli až do tajemné komnaty, kde splnili tajný úkol. Odměnou byla večeře v podobě vynikající pizzy, po které se „zaprášilo“. Následovalo školní kino a hurá do svých pelíšků. Verunka před usnutím všem přečetla kapitolu z Bylinkové babičky a díky Samíkovi jsme si mohli vyslechnout Princeznu na hrášku ve slovenštině!

V sobotu jsme společně posnídali a spočítali body, které děti postupně získávaly. Všechny děti za své snažení dostaly odměnu. Noc ve škole jsme si všichni moc užili a těšíme se na další ročník.

Děkujeme štědrému rodiči za finanční podporu.